Handelen in cryptocurrency voor beginners

Beginnen met handelen in cryptocurrency? Hier lees je alles wat je moet weten als beginner!

Om als beginner te gaan handelen in cryptocurrency is het natuurlijk noodzakelijk om de basis eerst goed te begrijpen. Daarna kun je dieper in de materie duiken en je eerste trades gaan maken. In dit artikel vertel ik je alles over het beginnen met cryptocurrency, en uiteindelijk hoe je hiermee gaat handelen!

Wat is Cryptocurrency?


In 2008, na de wereldwijde bankencrisis, werd er een document gepresenteerd op het internet met uitleg over de Bitcoin, oftewel een Whitepaper.

De anonieme bedenker, die zich Satoshi Nakamoto liet noemen, beschreef een gedecentraliseerd systeem waarin transacties niet gecontroleerd worden door een partij als een overheid of bank.

Het systeem controleert zichzelf door middel van een gezamenlijk kasboek, ook wel Ledger genoemd.

Bitcoin is veruit de bekendste cryptocurrency. Het is geen fysiek geld, maar bestaat alleen online, net als het meeste geld wat we tegenwoordig gebruiken. Denk aan contactloos betalen in een winkel.

Alleen wordt dit geld gecontroleerd door de overheid, en zijn we het er allemaal over eens dat dit geld iets waard is.  

We vinden allemaal dat 10 euro, 10 euro waard is. Daarin is cryptocurrency anders. Het is niet gecontroleerd door een bank of overheid. Het wordt gecontroleerd door vele computers die gelinkt zijn aan het cryptocurrency netwerk.

Hierdoor is het erg lastig om te hacken, en erg veilig. Alle computers in het systeem controleren namelijk de transacties die gedaan worden in het crypto netwerk. Als er iets niet klopt, komt de transactie niet door het systeem en wordt deze afgekeurd.

Hoe handel je in cryptocurrency?


Het kopen van een cryptomunt begint met onderzoek doen. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

  • Wat is de functie en het doel van de munt?
  • Wie zitten erachter? Zijn het mensen die eerder bij bekende bedrijven hebben gewerkt?
  • Zijn er forums beschikbaar waarin wordt gediscussieerd over de munt? Denk aan Whatsapp, Telegram of Slack groepen of Reddit en Facebook forums.
  • Wat valt er qua nieuwsartikelen te vinden over de munt?
  • Wat is het verleden van de munt? Hoe heeft de koers zich gedragen sinds het begin van de munt?

Als je op al deze vragen een antwoord hebt, heb je een goed, helder beeld van de cryptomunt waarin je interesse hebt.

Cryptocurrency kopen op een exchange

Je hebt onderzoek gedaan, en hebt besloten om de munt te gaan kopen. Maar waar en hoe doe je dit eigenlijk?

Er zijn veel websites waar je cryptovaluta kan aanschaffen. En er is een belangrijk verschil waar je rekening mee moet houden.

Op bepaalde exchanges kan je namelijk je ingekocht cryptovaluta op je account zetten van die exchange. Maar dit kan niet bij alles sites, waardoor je een wallet moet aanmaken. Het is belangrijk dat je dit goed doet, anders verdwijnen je ingekochte cryptomunten en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Handelen in cryptocurrency op lange en korte termijn

Je kunt je ingekochte cryptovaluta niet natuurlijk voor een onbepaalde tijd vasthouden, en wachten op een stijging. Deze manier van handelen wordt HODL genoemd. Het is een verbastering van het Engels woord ‘Hold’, en betekent simpel weg het vasthouden van je cryptomunten voor een langere termijn.

Je maakt je niet druk om ontwikkelingen op korte termijn, you’re in for the long run.

De tegenpool hiervan is het zogenaamde ‘Daytraden’. Hierbij kun je een ingekochte cryptomunt, diezelfde dag nog verkopen met (hopelijk) winst. Dit is een strategie voor op de korte termijn.

Je speelt dan bijvoorbeeld in op een nieuwe update van de munt, waarvan jij denkt dat deze goed aanslaat en daarom de vraag zal stijgen, en daardoor ook de koers van de munt.

Het onder de knie krijgen van daytraden is een wat gewiekster klusje dan de HODL strategie. Bij het laatstgenoemde is het simpelweg afwachten en doorgaan met je leven.

Je kijkt af en toe (maar niet te vaak) naar de koers van je munt en raak niet in paniek als het nog niet is gestegen na 2 maanden. Je vindt het niet erg om wat langer te wachten, jij hebt tijd zat.

Veiligheid en wallets


Na het kopen van je cryptomunten, moet je deze ergens veilig opslaan. Je hebt hierin 3 opties, die variëren in de mate van veiligheid. Hier eens lijstje met voor- en nadelen van verschillende soorten wallets:

Online wallet:

 Makkelijk bereikbaar op al je apparaten (Telefoon, tablet, laptop en desktop).
❌ Als een online platform wordt gehackt is er een grote kans dat je alles kwijt bent.

Software wallet:

 Veilige omgeving waarin je cryptomunten niet op een online server staan, maar in een software programma op je computer.
❌ Als een virus je computer binnentreed is er een kans dat je cryptomunten verdwijnen.

Hardware wallet:

 Meest veilige optie omdat je cryptocurrency worden opgeslagen in een offline omgeving.
❌ Als je de hardware wallet kwijtraakt zonder een backup te hebben gemaakt ben je alles kwijt.

Waar moet ik naar luisteren?


Het internet staat vol met artikelen die overtuigen dat die éne munt het helemaal gaat worden volgend jaar. Hierbij is het beste om je gezonde verstand te gebruiken en echt ZELF onderzoek te doen. Geloof nooit klakkeloos wat andere zeggen op het internet, kijk altijd eerst zelf naar de munt en vel daarna je oordeel.

Raak niet in paniek

Het fenomeen FOMO, oftewel ‘Fear Of Missing Out’, is een belangrijk begrip in de cryptowereld. Dit betekent dat je een cryptomunt aangeschaft omdat je bang bent de boot te missen naar alle rijkdom in de wereld.

Het vervolg hiervan is dat je (meestal) op het verkeerde moment koopt, namelijk wanneer een munt in een gigantische stijging zit. De kans dat het daarna weer net zo hard naar beneden schiet, is aanwezig.

Het is daarom ook erg belangrijk om jezelf niet teveel laten overnemen door je emoties. Want net zoals met beleggen, onder invloed van je emoties kan je beslissingen nemen die eigenlijk helemaal niet zo handig zijn achteraf.

Probeer dus zoveel mogelijk emotioneel afwezig te zijn tijdens het investeren en traden, hierdoor neem je betere beslissingen en is de kans op een goede uitkomst beduidend hoger.

Wees dus op je hoede voor alles wat zich online afspeelt, en hou je koppie erbij!

Handelen en geld verdienen met de Crypto Masterclass


Je weet nu wat de basisprincipes zijn als je wilt beginnen met handelen in cryptocurrency.

Een van de beste methoden om écht zelf aan de slag te gaan, is de Crypto Masterclass. Hierin wordt uitgebreid uitgelegd hoe je succesvol kan handelen in cryptocurrency, en hiermee een zak centje extra kan verdienen. In onze Crypto Masterclass Review vertellen we je alles over de inhoud van de cursus, en lees je de ervaringen van andere cursisten.

Voor beginners raden we deze cursus erg aan. Na het volgen van deze cursus kun je namelijk zelfstandig cryptocurrency kopen en verkopen, en weet je precies waar je mee bezig bent! Hieronder kun je alvast een plek reserveren voor de gratis instap cursus over Bitcoin en Crypto:

gratis bitcoin training ledger

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *