Waar komt onzekerheid vandaan?

waar komt onzekerheid vandaan

In dit artikel leg ik je uit waar jouw onzekerheid vandaan komt, en wat je eraan kunt doen!

Onzeker zijn betekent dat je niet zeker weet of je wel de juiste beslissing neemt en of je wel het juiste kiest. Je staat niet echt achter iets, en je vindt het lastig om je er over uit te spreken. Een beetje onzekerheid kan geen kwaad, maar het kan een probleem worden als het je dagelijks leven gaat overnemen.

Door je te vertellen waar je onzekerheid vandaan komt, hoop ik je een stap verder te helpen naar nieuwe energie en zelfvertrouwen!

Waar komt je onzekerheid vandaan?

Onzekerheid komt voort uit ervaringen uit je eigen verleden. Een negatieve opmerking kan je erg bijblijven en zich als het ware nestelen in je onderbewuste.

Onzekerheid ontstaat eigenlijk altijd door ervaringen uit het verleden. Het kunnen grote ervaringen zijn zoals het overlijden van een familielid, maar ook hele kleine dingen zoals een minachtende blik van een werkgever waardoor je je nutteloos en onzekerheid voelt. Onzekerheid is dus niet aangeboren en zit niet in je genen.

Bepaalde negatieve ervaringen uit het verleden blijf je onthouden. Als je een soortgelijke situatie ondergaat, verwacht je opnieuw een negatieve emotie. Dit is onzekerheid.

Als je nog jong bent, ben je hier het meest gevoelig voor. Je groeit op en je leert de wereld om je heen kennen. Een negatieve overtuiging als kind kan problemen met zelfvertrouwen geven in je latere leven.

Het is daarom belangrijk om kinderen complimenten te geven op hun gedrag, in plaats van het af te kappen.

Als je bijvoorbeeld als kind altijd negatieve opmerkingen kreeg nadat je thuis kwam met een onvoldoende, heb je later in je leven vaak een gevoel dat iets niet goed genoeg is. Hier is onzekerheid ontstaan.

Persoonlijk ervaar ik dit soms nog als ik een presentatie geef. Op mijn middelbare school werd er vaak gelachen tijdens presentaties, omdat we eigenlijk allemaal zenuwachtig waren. Nu denk ik soms nog dat ik onzin aan het vertellen ben omdat ik ergens in de zaal een glimlach zie.

Je onzekerheid voorgoed vaarwel zeggen

Nu je weet waar je onzekerheid vandaan komt, kun je gaan werken aan een gezond en blijvend zelfvertrouwen.

Om je onzekerheid écht aan te pakken en op weg te gaan naar een positief en gecontroleerd leven, raad ik je aan om te starten met de cursus Blijvend Zelfvertrouwen. In mijn Blijvend Zelfvertrouwen Review geef ik je meer informatie over de cursus!

blijvend zelfvertrouwen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *