Zelfrespect verloren? Deze 5 tips gaan je helpen

Ben jij je zelfrespect verloren?

In dit artikel wil ik je graag 5 tips geven om je zelfrespect weer terug te krijgen. Het leven wordt namelijk zoveel makkelijker als je weer in jezelf gelooft.

Ik hoop dat ik je kan helpen met deze tips!

Wat is zelfrespect?


Zelfrespect is een ander woord voor eigen waarde en zelfvertrouwen. Het betekent dat je staat voor wat je doet en zegt. Je staat achter je acties en gedachten in het leven, en de dingen die je voelt vind je belangrijk.

Mensen met weinig zelfrespect laten snel over zich heen lopen omdat ze hun eigen mening achterhouden. Je kunt dan bang zijn voor weerwoord, en niet voor jezelf durven opkomen. Je eigen waardes beschermen én uiten zorgt ervoor dat mensen zien wie je daadwerkelijk bent. En dat kunnen ze leuk vinden of niet, maar dat maakt niet uit!

Je hoeft geen vrienden te worden met iedereen op de wereld, en niet iedereen hoeft jou leuk te vinden. Als jij jezelf maar leuk vindt!

Hoe ben je je zelfrespect verloren?


Vraag jezelf eens af: Waarom lees je dit artikel? Hoe ben je op dit onderwerp gekomen?

Komt het bijvoorbeeld door een eenmalige gebeurtenis, of is het al je hele leven zo?

Je kunt je zelfrespect bijvoorbeeld verliezen doordat je relatie is stukgelopen, je een heftige ruzie hebt gehad waarbij je persoonlijk bent aangevallen of als je terugdenkt aan acties uit het verleden waar je niet echt trots op bent.

Je zelfrespect kan ook laag zijn omdat je je hele leven al onzeker bent, over jezelf en wat je doet. Dit is waarschijnlijk begonnen in je jeugd, op de basisschool of middelbare school. Deze onzeker periode is zo vastgeroest dat je vandaag de dag nog de effecten en gevolgen ervaart.

Een goede oefening is om diep na te denken en op te schrijven waarom je zelfrespect niet is zoals het hoort te zijn. Het kan zijn dat het niet in één keer lukt, of dat het simpelweg te emotioneel is om te doen.

En dat is voorkomen normaal. Een patroon wat zo diepgeworteld zit heb je er niet van de een of de andere dag uitgefilterd. Daar gaat tijd overheen. Neem die tijd en doe het stapje voor stapje. Het feit dat je dit leest en hiermee mee bezig bent is al een goede eerste stap, iets waar je zeker trots op kunt zijn.

Wat kun je doen om je zelfrespect weer terug te krijgen? 5 tips


Om het gevoel van zelfrespect weer langzaam terug te krijgen lees je hieronder 5 belangrijke tips die je direct kunt toepassen. Het zal lastig zijn om buiten je comfort zone te stappen, maar geloof mij, het is het allemaal waard.

Tip 1: Kijk naar je positieve kanten

Om weer respect voor jezelf te krijgen is het belangrijk om in te zien welke positieve dingen je eigenlijk doet in je leven. Dit is de eerste stap om jezelf te waarderen en je eigenwaarde omhoog te krikken.

Welke complimenten heb je wel eens gekregen omdat je iets goed had gedaan? Wanneer heb je iemand geholpen? Wat heb je het afgelopen jaar bereikt?

Ook dit gaat gemakkelijker met pen en papier. Probeer zonder afleidingen (telefoon en pc op afstand) je gedachten te laten gaan en deze op papier te zetten.

Tip 2: Scan je omgeving

En dan bedoel ik niet letterlijk de omgeving om je heen, maar de omgeving van mensen waarmee je veel tijd doorbrengt: Welke mensen wonen er bij je in huis? Met welke mensen kom je in aanraking op je werk? Welke vrienden spreek je vaak?

Al deze personen hebben invloed op jou, zowel positief als negatief, bewust en onbewust. Het kan zo zijn dat één of meerdere personen uit je directe omgeving ervoor hebben gezorgd dat je zelfrespect op dit moment niet meer zo is als je het zou willen.

Noteer alle personen waarmee je regelmatig in contact komt. Krijg je bij het schrijven van een bepaalde naam al een idee dat deze persoon geen positieve invloed op je heeft?

Dit kan wel eens de oorzaak zijn van je lage zelfwaarde. Probeer contact te vermijden, en als dat niet lukt zul je de stap moeten zetten om uit je huidige patroon te komen. Dat kan erg moeilijk zijn, maar omdat je je al bewust bent van de invloed van een bepaald persoon ben je al een stap verder.

Tip 3: Vergelijk jezelf niet met anderen

Jezelf vergelijken met anderen is erg gemakkelijk, en het sluipt er vaak in. Dit is iets wat je zo min mogelijk moet doen. Vergelijk iemand zijn voorkant nooit met jouw achterkant!

Vooral in deze tijden van sociale media lijkt het of iedereen een perfect leven leidt. Maar schijn bedriegt. Iedereen heeft minder goede dagen, en zeker ook wel eens een rotdag. Dat is alleen niet wat ze laten zien.

vergelijk jezelf niet met anderen

Je kunt niet in het hoofd van anderen kijken, dus je weet niet wat er in hun leven allemaal speelt.

Er is één persoon waarmee jij je moet vergelijken, en dat ben je helemaal zelf. Vergelijk jezelf op dit moment met wie je vroeger of vorig jaar was, en kijk naar de vooruitgang.

Kun je geen positieve vooruitgang ontdekken? Laat vandaag het begin zijn van vooruitgang: zie tip 4.

Tip 4: Start met het behalen van (kleine) doelen

Om jezelf te bewijzen dat je meer waard bent is het een goede tip om doelen te stellen. ‘Doelen’ kan heel groot klinken, maar maak het zo klein als jezelf wilt.

Een kamer stofzuigen, boodschappen doen, een puzzel oplossen, je kamer opruimen of je bed opmaken. Het maakt niet uit welk doel je stelt, als je ze maar haalt!

Dus leg de lat niet te hoog en bouw langzaam je doelen verder omhoog. Je zult zien dat je een voldaan gevoel krijgt, en ook meer respect voor jezelf gaat krijgen. Jij hebt het klusje namelijk even geklaard, en niemand anders.

Tip 5: Sta open voor hulp

Zelfrespect begint voornamelijk bij je jezelf, maar andere mensen kunnen je vaak verder helpen. Door middel van hulp kom je sneller achter waarom je vastloopt en hoe je je zelfrespect weer terug kunt krijgen.

Frank de Moei is een online coach die je graag verder wilt helpen. Dit kan je volledig zelf doen, gewoon vanuit je eigen huis. Frank heeft 12 jaar ervaring, en al meer dan 15.000 cursisten geholpen om meer zelfvertrouwen en zelfrespect te krijgen.

Zijn Blijvend Zelfvertrouwen cursus bevat coachingstechnieken die je veel sneller laten inzien wat jouw obstakels zijn, en hoe je deze kunt overwinnen. Meer informatie kun je hier lezen: http://www.newstart.nl/e-cursuszelfvertrouwen/korting

Of lees onze review in de geschreven Blijvend Zelfvertrouwen review.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *